Polityka prywatności

Polityka prywatności sklepu internetowego
RAMBLA.PL

Tę politykę prywatności stworzyliśmy dla osób odwiedzających stronę internetową https://rambla.pl (dalej „Strona Internetowa”), czyli sklep internetowy RAMBLA.PL (dalej „Sklep”).

Administratorem Twoich danych osobowych w związku z korzystaniem ze Sklepu jest: Rambla Sp. z o.o. z siedzibą pod adresem: ul. Święty Marcin 29/8, 61-806 Poznań, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0001063946, NIP: 7831889669.

We wszelkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych możesz kontaktować się z nami pod adresem e-mail: ramblasklep@gmail.com. Możliwy jest też kontakt pisemny pod adresem siedziby podanym powyżej.

Dla ułatwienia podzieliliśmy ten dokument na dwie części:
  1. Pliki cookies i inne technologie
  2. Pozostałe cele przetwarzania danych osobowych użytkowników Sklepu
Jeśli masz mało czasu, kliknij na link dotyczący tej części, która najbardziej Cię interesuje. Jeśli masz chwilkę więcej, zachęcamy do przeczytania całego tekstu.

I. PLIKI COOKIES I INNE TECHNOLOGIE

Używamy plików cookies i innych, podobnych mechanizmów, aby poznać w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej oraz do celów marketingowych, w tym aby wyświetlać im reklamy w innych miejscach w Internecie.

# Czym są pliki cookies?

Cookie to mały plik tekstowy, zapisywany przez witrynę internetową na Twoim komputerze, telefonie lub innym urządzeniu, na którym przeglądasz stronę internetową. Plik cookie zawiera dane na temat korzystania przez Ciebie z tej strony.

Niektóre cookies są niezbędne do działania naszego Sklepu, nie można ich wyłączyć.
W pozostałych przypadkach przy pierwszym wejściu na naszą Stronę Internetową prosimy Cię o wyrażenie zgody na instalację cookies. Nie używamy plików cookies reklamowych ani analitycznych (ani żadnych innych niż niezbędne) bez Twojej zgody.

# Jakich cookies używamy?

  1. Niezbędne cookies
    • Te cookies służą do prawidłowego działania strony. Nie możesz ich wyłączyć, ponieważ po ich wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie działać prawidłowo.
    • W tym zakresie używamy narzędzia, które przechowuje Twoje ustawienia prywatności. Pokazuje twoją zgodę lub jej brak na uruchamianie poszczególnych rodzajów cookies na naszej stronie.
    • Inne niezbędne cookies na naszej Stronie Internetowej służą do poprawnego jej funkcjonowania oraz do zarządzania nią, m.in. do wprowadzania zmian na stronie oraz do uruchamiania narzędzi śledzących, na które wyrazisz zgodę.
  2. Analizy statystyczne naszej Strony Internetowej
    • Korzystamy z narzędzi zbierających dane analityczne, dzięki którym możemy zrozumieć jak użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej. Dane, które otrzymujemy z tych narzędzi, nie dają nam informacji o konkretnej osobie znanej z imienia i nazwiska, ale pozwalają nam rejestrować różne aspekty korzystania ze Strony Internetowej przez danego użytkownika. Dane te możemy agregować i analizować w sposób statystyczny, a następnie używać ich do podejmowania decyzji o zmianach w naszym Sklepie i/lub w sposobach prowadzenia przez nas komunikacji reklamowej i marketingowej.
    • Listę używanych przez nas na Stronie Internetowej narzędzi analitycznych wraz z wyjaśnieniem: (i) kto jest dostawcą narzędzia, (ii) do czego dokładniej ono służy, (iii) jakie dane są zbierane w ramach danego narzędzia – znajdziesz w Załączniku nr 1 do niniejszej polityki, a skrótowo także w panelu zarządzania zgodami cookies, do którego odnośnik znajdziesz w stopce naszej Strony.
  3. Cookies funkcjonalne
    • Niektóre pliki cookies na naszej stronie służą temu, by uruchomić na stronie Sklepu dodatkowe narzędzie, takie jak np. czat, moduł dodawania opinii o produkcie i/lub gwiazdek, możliwość polecenia produktu znajomemu, możliwość wyświetlania Ci ostatnio przeglądanych w naszym Sklepie produktów itp.
    • Listę używanych przez nas na Stronie Internetowej narzędzi funkcjonalnych wraz z wyjaśnieniem do czego dokładniej one służą znajdziesz w panelu zarządzania zgodami cookies, do którego odnośnik znajdziesz w stopce naszej Strony.
  4. Wtyczki i linki do mediów społecznościowych
    • Na naszej Stronie Internetowej umieściliśmy linki do naszych profili w mediach społecznościowych: Facebook / Instagram / TikTok / LinkedIn / Twitter. Jeśli odwiedzisz nasz profil w danym serwisie, właściciel tego serwisu otrzyma – tak jak w przypadku przechodzenia użytkowników z każdej innej strony internetowej na inną stronę internetową – informację, że trafiłeś do tych serwisów z naszego Sklepu.
    • Szczegóły dotyczące przetwarzania danych przez te serwisy społecznościowe możesz znaleźć na stronach dostawców tych serwisów:
    • W Sklepie używamy wtyczek społecznościowych, które umożliwiają np. udostępnienie produktu z naszego Sklepu na Twoim profilu / polubienie naszego produktu w serwisie Facebook, zapisanie grafiki z naszej Strony Internetowej na Twoim koncie w serwisie Pinterest. Używanie takich wtyczek wiąże się z przekazywaniem do właścicieli tych serwisów społecznościowych informacji z plików cookies:
      • usługodawca serwisu otrzyma informację, że Twoja przeglądarka wyświetliła naszą Stronę Internetową, nawet jeśli nie jesteś zalogowany w danym serwisie społecznościowym, albo nawet nie posiadasz w nim profilu;
      • jeśli przed wizytą w naszym Sklepie zalogowałeś się do jednego z w/w serwisów społecznościowych, to jego właściciel będzie mógł bezpośrednio przyporządkować wizytę na naszej Stronie Internetowej do Tojego profilu w danym serwisie.
    • Jeśli nie chcesz, aby serwisy społecznościowe przyporządkowywały dane zebrane w trakcie odwiedzin w Sklepie do Twojego serwisu w mediach społecznościowych, przed wizytą na naszej Stronie wyloguj się z tych serwisów. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie się na naszej Stronie Internetowej wtyczek społecznościowych poprzez wybór odpowiednich ustawień w zakładce „Zarządzaj ciasteczkami” w stopce strony naszego Sklepu.
  5. Filmy
    • Niektóre filmy na Stronie Internetowej osadzane są za pomocą wtyczek z serwisu YouTube (serwis stanowiący własność firmy Google) / wtyczek z serwisu Instagram (własność firmy Meta Platforms) / wtyczek z serwisu TikTok. Gdy odtwarzasz takie wideo na naszej Stronie, Google / Instagram / TikTok otrzymuje o tym informację z Twojej przeglądarki, nawet jeśli nie posiadasz profilu Google/YouTube / nawet jeśli nie posiadasz profilu w serwisie Instagram / nawet jeśli nie posiadasz profilu w serwisie TikTok, albo nie jesteś akurat zalogowany. Jeśli wcześniej zalogowałeś się do w/w serwisu, to usługodawca ten będzie mógł bezpośrednio przyporządkować odtworzenie wideo do Twojego profilu.
    • Jeśli chcesz zapobiec zbieraniu przez Google / Instagram / TikTok informacji o Twojej aktywności na naszej Stronie, możesz:
      • nie odtwarzać filmu (Wyrażenie zgody na odtworzenie filmu będziemy traktować jako zgodę dotyczącą również innych filmów na naszej Stronie Internetowej – dopóki jej nie odwołasz, tj. nie zmienisz swoich wyborów co do cookies),
      • nie wyrażać zgody na pliki cookies z tego serwisu na naszej Stronie Internetowej,
      • lub możesz wylogować się z tego serwisu.
    • Więcej informacji o przetwarzaniu danych przez serwis YouTube / Instagram / TikTok możesz znaleźć tutaj / tutaj / tutaj.
    • Niektóre filmy na Stronie Internetowej osadzane są za pomocą wtyczek z serwisu Vimeo. W związku z tym na naszej Stronie Internetowej używane są pliki cookies tego serwisu, ale nie służą one celom reklamowym, ani analitycznym (nie śledzą twojego odtwarzania filmów w naszym Sklepie).
    • Więcej informacji o przetwarzaniu danych przez serwis Vimeo możesz znaleźć tutaj.

# Kwestie prawne dotyczące plików cookies

Podstawą prawną do używania przez Sklep cookies niezbędnych (wskazanych powyżej w sekcji „Jakich cookies używamy?”) jest nasz prawnie uzasadniony interes, tj. prawo do prowadzenia Strony Internetowej wspierającej nasz biznes, oraz konieczność zachowania jej bezpieczeństwa.
Podstawą prawną do używania przez nas pozostałych cookies jest Twoja zgoda.

W związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych za pomocą plików cookies, w każdej chwili przysługują Ci prawa, o których piszemy poniżej.

Używanie przez nas plików cookies, w szczególności do celów reklamy, może wiązać się z tzw. profilowaniem. Oznacza to, że my lub firmy marketingowe, z których usług korzystamy, możemy tworzyć profil użytkownika na bazie zgromadzonych informacji (np. adres e-mail, historia zamówień, rodzaj urządzenia, stosowana technologia, częstotliwość wizyt) i na tej podstawie formułować prognozy zakupowe na przyszłość. Pozwala nam to podejmować decyzje, jakie treści (w tym reklamy) wyświetlać na naszej i innych stronach internetowych.

# Jak długo cookies pozostają w urządzeniu użytkownika?

Zależy od tego, czy są to pliki „trwałe” czy „sesyjne”. Sesyjne pliki cookies, czyli informacje konieczne do tego, by funkcjonalności przeglądarki działały poprawnie, tracą ważność po zakończeniu sesji użytkownika, czyli każdorazowo przy zamknięciu przez Ciebie naszej Strony. Trwałe pliki cookie, dzięki którym korzystanie ze strony jest łatwiejsze (np. zapamiętują wybraną rozdzielczość, układ treści, preferencje użytkownika, ostatnio oglądane produkty) będą dłużej przechowywane przez przeglądarkę i pozostaną tam do dnia utraty ważności, chyba, że wcześniej sam je usuniesz przy pomocy ustawień w menu przeglądarki.

Pliki cookies podmiotów zewnętrznych (czyli analityczne, reklamowe oraz związane z mediami społecznościowymi) podlegają ich własnej polityce prywatności, do których w niniejszej polityce podajemy Ci linki.

II. Pozostałe cele przetwarzania danych osobowych użytkowników Sklepu

# Jakie dane przetwarzamy i w jakich celach?

Oprócz opisanych powyżej plików cookies, przetwarzamy następujące Twoje dane na następujące cele związane z funkcjonowaniem Sklepu:

Cel przetwarzania Rodzaj przetwarzanych danych Podstawa prawna przetwarzania
Obsługa zamówień w Sklepie, obsługa kont klientów w Sklepie Dane identyfikacyjne i kontaktowe klienta (adres e-mail i inne dane konieczne do realizacji zamówienia).

Szczegóły i historia realizacji zamówienia.
Umowa zawarta z Tobą jako klientem Sklepu - art. 6 ust. 1 lit. b) RODO
Kontakt z Tobą, obsługa zapytań Dane identyfikacyjne i inne informacje, które podasz nam w formularzu kontaktowym lub w innej korespondencji.

Historia korespondencji.
Nasz prawnie uzasadniony interes do zapewnienia komunikacji z osobami, które przesyłają nam zapytanie /korespondencję - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Obsługa reklamacji i inna obsługa posprzedażowa (np. w przypadku odstąpienia od umowy) Dane identyfikacyjne i kontaktowe klienta. Szczegóły i historia realizacji zamówienia. Historia korespondencji. Nasz prawnie uzasadniony interes do obsługi reklamacji oraz realizowania procedury odstąpień od umowy - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Zbieranie opinii i komentarzy o produktach Treść opinii / komentarza.

Dane identyfikacyjne osoby przesyłającej /publikującej opinię /komentarz.
Twoja zgoda, wyrażona poprzez czynność przesłania i/lub opublikowania opinii i/lub komentarza - art. 6 ust. 1 lit. a) RODO
Archiwum Wszystkie dane wymienione w niniejszej tabeli, wpływające od klientów i użytkowników Sklepu na różne cele Nasz prawnie uzasadniony interes do zabezpieczenia danych na potrzeby ustalenia, obrony lub dochodzenia roszczeń oraz na potrzeby wykazania przestrzegania obowiązków wynikających z RODO - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Księgowość, cele podatkowe Dane identyfikacyjne i kontaktowe klienta.
Szczegóły faktur.
Realizacja obowiązków podatkowych wynikających z przepisów prawa - art. 6 ust. 1 lit. c) RODO
Newsletter Adres e-mail.
Dane statystyczne związane z wysyłanymi wiadomościami, w tym historia otwieralności.
Nasz prawnie uzasadniony interes wynikający z udzielonej przez Ciebie zgody marketingowej - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Analiza i statystyka sprzedaży w Sklepie Statystyki sprzedaży w sklepie oraz zachowań użytkowników (ruchu) na Stronie Internetowej Nasz prawnie uzasadniony interes do prowadzenia analiz biznesowych w celu optymalizacji swej działalności. W zakresie statystyk ruchu na Stronie – prawnie uzasadniony interes wynikający z udzielenia przez Ciebie zgody na pliki cookies - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO
Cele marketingowe Dane o historii przeglądania zawartości Sklepu, historia zakupów, cechy demograficzne (wiek, płeć itp.) i inne cechy charakteryzujące grupy docelowe (segmenty klientów) Nasz prawnie uzasadniony interes do prowadzenia marketingu własnych produktów i usług, przy czym działania marketingowe związane z wykorzystaniem plików cookies i/lub komunikacja marketingowa kierowana bezpośrednio do Ciebie wymagają uprzedniej Twojej zgody - art. 6 ust. 1 lit. f) RODO

Podanie powyższych danych przez Ciebie nie jest obowiązkowe, jednak jest niezbędne do tego, by zrealizować Twoje zamówienie, wystawić Ci fakturę, powiadomić Cię o statusie zamówienia, odpowiedzieć na Twoje zapytanie bądź reklamację itd.

# Jak długo przetwarzamy dane?

Twoje dane związane ze złożeniem w Sklepie zamówienia przetwarzamy tak długo, jak jest to konieczne do wykonania zamówienia, a także według przepisów księgowo-podatkowych.

Oprócz tego będziemy przetwarzać dane przez czas niezbędny do osiągnięcia celów wymienionych powyżej w tabeli (a zatem do momentu ustania naszego interesu prawnego, umożliwiającego nam przetwarzanie, albo do czasu zgłoszenia przez Ciebie sprzeciwu co do przetwarzania, ewentualnie do czasu wycofania przez Ciebie zgody marketingowej – jeśli takiej nam udzieliłeś). Dalsze przetwarzanie będzie możliwe jedynie w przypadku, gdy będzie ciążył na nas jako administratorze taki obowiązek prawny (w szczególności cele podatkowe) oraz ewentualnie na cele archiwalne dla zabezpieczenia się przed ewentualnymi roszczeniami (do czasu przedawnienia takich roszczeń).

# Komu przekazujemy Twoje dane?

W naszej działalności korzystamy z usług innych współpracujących firm, dlatego Twoje dane mogą być przez nas powierzane: firmie dostarczającej nam oprogramowanie do prowadzenia Sklepu, firmie księgowej, hostingodawcy naszej Strony Internetowej, hostingodawcy naszej poczty elektronicznej, innym firmom, z których usług i narzędzi marketingowych korzystamy. Twoje dane są też przekazywane firmom kurierskim i ew. pośrednikom płatności w celu realizacji Twojego zamówienia, przy czym firmy te są odrębnymi administratorami danych osobowych.

Na cele działań marketingowych opisanych powyżej w sekcji „Pliki cookies” korzystamy z usług dostarczanych przez podmioty z siedzibą w USA (Google, Facebook). W związku z powyższym, dane osobowe mogą być przekazywane do państw trzecich, niebędących członkami Unii Europejskiej. Odpowiedni stopień ochrony Twoich danych zapewnia przy tym program Data Privacy Framework, o którym więcej możesz przeczytać tutaj.

# Twoje prawa w związku z przetwarzaniem danych

Zobowiązujemy się do poszanowania poufności Twoich danych osobowych oraz do zagwarantowania Ci możliwości wykonania swoich praw. Możesz wykonywać swoje prawa bez ponoszenia żadnych kosztów, wysyłając do nas wiadomość e-mail lub kontaktując się z nami w inny sposób.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem Twoich danych masz prawo do:

  • żądania od Nas dostępu do danych, które posiadamy odnośnie Twojej osoby;
  • sprostowania swoich danych;
  • usunięcia swoich danych, jeżeli nie będą już one potrzebne do celów, do których były przetwarzane, albo nie posiadamy innej podstawy prawnej do ich przetwarzania;
  • cofnięcia zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych, jeśli taką wyraziłeś;
  • wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania Twoich danych, jeśli przetwarzamy je na podstawie prawnie uzasadnionego interesu;
  • ograniczenia przetwarzania danych;
  • wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważasz, że Twoje dane są przez nas przetwarzane niezgodnie z prawem.

# Dodatkowe informacje dla subskrybentów newslettera

Jeśli zapisałeś się na nasz newsletter, będziemy przesyłać Ci informacje marketingowe dotyczące naszych produktów i/lub usług, np. o nowościach w naszej ofercie, promocjach, czy specjalnych ofertach.

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji, klikając link znajdujący się w każdym newsletterze lub po prostu pisząc do nas wiadomość.

Nowoczesny system do e-mail marketingu pozwala analizować działania odbiorców, tj. podaje nam informację, czy dana wiadomość została przez Ciebie otwarta. Analizujemy takie informacje, by lepiej dostosować treść newslettera i powiadomień do Twoich zainteresowań i przesyłać Ci spersonalizowane wiadomości (profilowanie). W każdej chwili możesz sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu przez nas Twoich danych. W przypadku braku aktywności subskrybenta przez 18 miesięcy możemy zaprzestać wysyłania mu newslettera. W takim przypadku usuniemy Cię z listy naszych subskrybentów (za dodatkowym uprzedzeniem).

Twoje dane nie są przez nas wykorzystywane do podejmowania decyzji opartych na zautomatyzowanym przetwarzaniu danych, które mogłoby mieć wpływ na Twoją sytuację prawną lub wywoływać dla Ciebie inne podobnie doniosłe skutki.

ZAŁĄCZNIK NR 1 DO POLITYKI PRYWATNOŚCI SKLEPU RAMBLA.PL
- LISTA NARZĘDZI REKLAMOWYCH I ANALITYCZNYCH WYKORZYSTUJĄCYCH PLIKI COOKIES

  1. COOKIES ANALITYCZNE:
    1. Korzystamy z Google Analytics
      • Informacje, jakie zbiera Google Analytics o użytkownikach, to np.: ile razy użytkownik odwiedza witrynę; które podstrony odwiedza; data pierwszej i ostatniej wizyty; czas trwania odwiedzin; strona, z które użytkownik odwiedził witrynę (źródło przyjścia); przeglądarka, której użytkownik używa; link, który został kliknięty; miejsce na świecie, z którego użytkownik uzyskuje dostęp, zanonimizowany (skrócony) adres IP, itp.
      • Google poszczególnym użytkownikom przypisuje własny identyfikator (tzw. Google ID) i gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z plików cookies z różnych stron internetowych. My – jako właściciel Strony Internetowej – możemy otrzymywać z Google raporty (statystyki) związane wyłącznie z ruchem na naszej Stronie Internetowej. Raporty te obejmują oczywiście wyłącznie osoby, które wyraziły na naszej Stronie Internetowej zgodę na rejestrowanie ich wizyt przez Google Analytics.
      • Dalsze szczegółowe informacje o działaniu Google Analytics możesz znaleźć tutaj i tutaj.
      • Możesz też w sposób stały zapobiec rejestrowaniu przez Google Analytics informacji pochodzących z Twojej przeglądarki, instalując specjalną wtyczkę znajdującą się tutaj.
    2. Pliki cookies dostawcy oprogramowania naszego Sklepu
      • Dostawca oprogramowania, dzięki któremu funkcjonuje nasz Sklep - tj. właściciel platformy shoper.pl - umieszcza pliki cookies na naszej Stronie w celu zbierania zbiorczych informacji o tym, jak klienci korzystają ze sklepów internetowych (otwierane podstrony i czas przebywania na nich, wyświetlane produkty, kliknięcia na stronie Sklepu, informacje analityczne dotyczące zakupów, np. współczynniki konwersji).
      • Dane te są wykorzystywane do tworzenia zbiorczych raportów dla właścicieli e-sklepów, zawierających ogólne (bez danych osobowych) informacje m.in. o tym, jakie produkty interesują klientów danego sklepu, w jakim okresie roku następuje wzmożony ruch lub sprzedaż w sklepach itp. Dzięki temu sprzedawcy (w tym my) mogą ulepszać swoje sklepy i optymalizować procesy sprzedaży.
      • Pełną informację na ten temat możesz przeczytać w Polityce cookies dla osób odwiedzających sklepy Shoper.
  2. COOKIES REKLAMOWE
    1. E-mail marketing
      • Do celów newslettera używamy narzędzia dostarczanego nam przez zewnętrzną firmę.
      • System do e-mail marketingu osadza na naszej Stronie pliki cookies służące do wyświetlania formularzy subskrypcji oraz do mierzenia skuteczności tych formularzy (współczynnik konwersji).
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl